Röviden...

Itt nemcsak a horgolt játékokban gyönyörködhetsz, de a legtöbb baba mellett megtalálod az elkészítési mód leírását is! Bár tisztán amigurumi blognak indult, végül úgy döntöttem, hogy itt osztom meg a más technikával készült munkáim leírását is. Alkotásra fel!

Egy kis elmélet

Friss kommentek

  • Mamigurumi: @Norchy: Szia! Már majdnem kész a leírás, most már tényleg be kellene fejeznem. :) Lesz hozzá reng... (2012.11.07. 21:01) Audrey Doudou
  • Tarance: Nagyon örülök az oldaladnak, nálunk januárban lesz baba és gondoltam időben elkezdem :) (2012.08.26. 22:46) Mi az az amigurumi?
  • Mamigurumi: @olvadtsajt: Nincs akadálya, a részletekkel kapcsolatban keress a babadammkukacgmail.com címen! (2012.01.25. 16:16) Piddles minta
  • Szigami: Jaj de jók! A fotel a kedvencem :) (2010.09.08. 19:38) Határtalan kreativitás

Mi az az amigurumi?

2010.08.05. 13:02 Mamigurumi

Az amigurumi szó, és mint olyan, sokáig ismeretlen volt számomra, pedig amióta az eszemet tudom varrok, horgolok gyöngyötfűzök és hasonló kreatív tevékenységgel töltöm el a szabadidőmet.

Pár hónappal ezelőtt, amikor megtudtam, hogy babát várok, a fejembe vettem, hogy plüssállat- és műanyagbaba-mentes babaszobát csinálok a kicsinek. Mivel játszópajtásokra mindig szükség van, ezért adta magát a dolog, hogy helyettük horgolt vagy varrott állatkákat készítsek. Lázas keresgélésbe kezdtem az interneten, mire rátaláltam néhány angol nyelvű oldalra, amelyeken szebbnél szebb horgolt kis állatkákat találtam, néhol leírással együtt. Ekkor kezdődött nálam az amigurumi-láz, amelynek eredményeként komplett állatfarm színesíti otthon a kisányat. A horgolt nyuszik és egyéb cukiságok népszerűsége ismerőseim körében is töretlen, így már jópár barátunk adott le rendelést egy-egy puha figurára. És mivel úgy tapasztaltam, hogy a kötésnek és horgolásnak ennek az ágáról igencsak kevés információ érhető el a magyar nyelvű oldalkon, adta magát a dolog, hogy tapasztalataimat, ötleteimet megosszam veletek az Interneten.

Nade még mindig nem adtam választ a poszt lényegi kérdésre: mi is az az amigurumi?

A szó jelenétése kötött, kitömött játék. Az amigurumi (japánul: 編みぐるみ) egy Japánból származó kötési és horgolási technika, amellyel kitömött állatfiguárakat és babábakat készítenek. A szó maga a japán ami és a nuigurumi szavakból ered: az első kötöttet vagy horgoltat, míg a második kitötmött babát jelent. Az amigurumik jellemzően állatkák, de lehetnek babák vagy más művészi céllal készült tárgyak (pl. húsváti tojás) is. Az amigurumikat onnan a legkönyebb megismerni, hogy arányaikhoz képest nagy fejük, kerek testük és apró végtagjaik vannak.

Az amigurumik jellemzően fonalból, horgolással készülnek és rövidpálcákból állnak össze. Kötni is lehet őket, ekkor a legegyszerűbb sima mintát alkalmazzák. Általában a fonal vastagságához képest a szokásosnál kisebb horgolótűt vagy kötőtűt használnak a tömésre alkalmas, szoros, jó tartású végeredmény érdekében. Az amigurumikat általában több részben készítik el majd állítják össze, kivéve azokat, amelyeknek nincsenek lábaik, csak törzsük és fejük (pl. a képen látható nyuszi) mert azok egy darabban készülnek.

A töltőanyag általában poliészter-alapú (flíz), és a legtöbb rövidáru- és méteráru-üzteltben beszerezhető. Használhatunk persze mást is, pl. vattát, de a poliészter általában tartósabb és mostható. A kész baba aljába kitömés előtt műanyag vagy fagolyót helyezhetünk a jobb súlyelosztás érdekében (hogy az arányaiban nagyobb fej ne húzza le a testet.)

Forrás: Wikipedia

A legnépszerűbb (nem ázsiai) amigurumis oldalak:

Kész amigurumik és rendelhető minták (angol nyelvű): www.etsy.com

Ingyenesen letölthető amigurumi minták (angol nyelvű): www.squidoo.com

1 komment

Címkék: kötés horgolás amigurumi horgolt állat horgolt baba horgolási technika

A bejegyzés trackback címe:

https://amigurumi.blog.hu/api/trackback/id/tr992200888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarance 2012.08.26. 22:46:46

Nagyon örülök az oldaladnak, nálunk januárban lesz baba és gondoltam időben elkezdem :)
süti beállítások módosítása